За гр. Кресна

Къде се намира Кресна?

Община Кресна (7560 жители) се намира в Югозападна България, област Благоевград. В общината се включват седем населени места, освен гр. Кресна, това са: с. Влахи, с. Горна Брезница, с. Долна Градешница, с. Сливница, с. Стара Кресна и с. Ощава. Тя обхваща части от долината на р. Струма, която е изваяла живописното Кресненско дефиле, както и части от планините Пирин и Малешевска планина. Кресна се намира на 40 км южно от Благоевград и на 144 км южно от София. Градът е разположен от двете страни на първокласното международно шосе Е-79, което е и най-краткият път от София за съседна Гърция, оттук минава и жп линията София-Кулата-Атина.

Какво знаем за историята на града?

Свидетелство за това, че районът е бил населен още от дълбока древност, са множеството намерени археологически находки. Някои учени дори предполагат, че на това място се е намирал първият град, построен от Александър Велики – Александрия. Старото име на Кресна е Гара Пирин, но през 1978 година е обявена за град и получава сегашното си наименование. Историята на града е белязана от Кресненско- Разложкото възстание, избухнало на 5 октомври 1878 г. в отговор на несправедливото разделяне на България след подписването на Берлинския договор.

С какви географски особености и природни богатства е известен районът?

Община Кресна се разделя от река Струма на две части – Малешевска и Пиринска. Релефът в тази местност е изключително многообразен – от котловинно-долинен до ниско-, средно- и високопланински. Тук се намират Малешевска планина с най-високия си връх – Ильов връх (1803 м.н.в.) и Северен Пирин с първенеца Вихрен, както и живописният Кресненски пролом /наричан още Кресненско дефиле/, образуван от пресичането на река Струма със склоновете на двете планини. Впечатляващи форми на релефа в района са още каменната гора край с. Влахи, пясъчните сипеи Мело, разпростряни като гигантско ветрило на североизток, прекрасният скален комплекс Орлите, мраморният гребен Малкото конче,част от величествения хребет на Пирин, циркусите Синанишки, Георгийски, Влахински и Невързумски циркус. Многобройни туристи привличат и изключително красивите Синевръшки, Георгийски и Влахински езера, известни още като “Кристалните очи на Пирин”.

В района на община Кресна има множество открити минерални извори - безценно природно богатство и истинска туристическа атракция представляват четирите основни находища - Градешките извори, Ощавските минерални бани /между с. Стара Кресна и с. Ощава/, Влахинският минерален извор /Влашка чешма/ и Брезнишките извори. Най – разработен е балнеоложкият курорт Градешки минерални извори, който се състои от 5 минерални извора с температура на водата от 20 до 68 градуса. Минералните води тук са бистри и без мирис, подходящи за лечение на множество заболявания.

Забележителности, които не бива да изпускате

На един от живописните завои на река Струма, преди началото на град Кресна, се намира паметникът на загиналите в Кресненско-разложкото въстание (1878 г.). Тук е и храм-паметникът „Свети Иван Рилски”, който винаги е привличал туристи от всички краища на България. В Пирин се намира местността Синаница /мраморен връх в Пирин, наричан още Разцепения връх, заради характерния си разцепен вид/, през която минава пешеходен маршрут към хижа Синаница и Синанишкото езеро, едно от най-красивите езера в Пирин. Близо до село Влахи, което впечатлява посетителите с красивата си природа и своята пасторална идиличност, в село Ощава и в местността Градешка баня туристите могат да се възползват от прочутите със своята лековитост минерални извори.

Интересни за посещение църкви има във всяко едно от населените места в община Кресна. Най-старата от тях е „Света Богородица” в село Влахи, която датира от 1750 г. Други заблежителности са манастирът „Свети пророк Илия”, построен на мястото на стар манастир на хълма над село Брезница, както и останките от средновековния манастир „Св. Св. Козма и Дамян” (край с. Влахи) и от античния град Нейне (край с. Долна Градешница), които разкриват вековната история на местността. Тук се намира и резерват „Тисата”, създаден преди 60 години, за да бъдат опазени не само многобройните животински видове и над 100 вида редки птици, но и най-голямото естествено находище на дървовидна хвойна в цяла Европа.