рафтинг по Кресненското дефиле

През последните години в България все повече се развива водният туризъм. Българите все по- често избират като дестинация за своята ваканция планините и прохладните гори, реки и язовири, на които България е богата. Различните варианти за воден туризъм са рафтинг, каньонинг, проучване на водни пещери или каякинг.

Какво е рафтинг?

Думата рафтинг произлиза от английската дума raft /сал/. Рафтингът е екстремен спорт, който всъщност представлява спускане с гумени лодки /рафтове/ по речни бързеи. Най-добрият сезон за рафтинг е пролетта, когато реките прииждат от снеготопенето и са най-пълноводни и буйни.

В България чудесни възможности за рафтинг предоставя река Струма, която образува примамливи за търсачите на екстремни преживявания бързеи в района на Кресненското дефиле. Брега на Струма е отправна точка за едно незабравимо приключение за всеки турист, каквото е спускането с рафт по речните бързеи. Рафтингът е един от екстремните спортове подходящи за тийм билдинг, тъй като съчетава в себе си приключението, динамичността, взаимната помощ в отбора, както и желанието за успех и с това спомага за изграждането на доверие между членовете на екипа.

Каньонингът представлява следване пътя на реката през каньони и водопади. Един от най-популярните маршрути в България е този на Влахина река в района на град Кресна. Маршрута включва пет водопада и е дълъг 2,5 км. Кресненското дефиле позволява комбинирането на рафтинга и каньонинга с преходи и други екстремни изживявания.

Пещерите по поречието на р. Струма представляват галерии, проникването и разглеждането на които е едно незабравимо приключение за авантюристичния дух на българина.

Речният каякинг е друг екстремен спорт, който може да се практикува по бързеите на река Струма в района на Кресненското дефиле. За разлика от рафтинга, този спорт позволява не само групови, но и индивидуални спускания и е подходящ както за напреднали, така и за начинаещи. Любителите на каякинга могат да му се наслаждават от месец април до края на октомври, а не само през пролетта. Според повечето инструктори при хубаво време човек може да измине около 15 км по реката.

Други възможности за туризъм, които предлагат района на Кресненския пролом и хотел "Бриони":

Пешеходен туризъм: Водопадите на Стара Кресна, Кресненското дефиле, Пирин планина: х. Синаница, Малашевска планина, Паметници на културата.

Спортен риболов: р. Струма, Водоемите на Стара Кресна, р. Влахинска за Балканска пъстърва

Велотуризъм: Разполагаме с лицензиран планински водач!

Туристически маршрути в Пирин планина:

 • 1. гр. Кресна - Градешки минерални бани - 1 час пеша.
 • 2. гр. Кресна - курортна местност "Вървите" с два варианта:
  • - гр. Кресна - Влашка чешма /6 км асфалтов път/ - м. Вървите /12 км черен път/ - 1 ч и 30 мин с транспорт или 5 ч пеша;
  • - гр. Кресна - Градешки минерални бани - м. Вървите /3 ч по горски пътеки/.
 • 3. гр. Кресна - с. Влахи - м. Пещерата /5 ч - 5 ч и 15 мин/ с варианти:
  • - гр. Кресна - м. Ушите /30 мин/ - природен резерват "Тисата" /45 мин/ - м. Шемето с каменната гора край с. Влахи /2 ч/ - водопад Скакалото /2 ч и 5 мин/ - Загазка река /4 ч и 5 мин/ - м. Пещерата / 5 ч и 15 мин/
  • - Ако до местността Пещерата се ползва транспорт /24 км/, могат да се осъществят и следните маршрути: м. Буката /5 ч и 45 мин/ - м. Камен клет /6 ч и 15 мин/ - м. Черната вода /7 ч и 15 мин/ - природен феномен Орлите /7 ч и 45 мин/ - Гредарския казан и водопадите на Влахинска река - м. Шадраваните - м. Вихренски кошари /9 ч/ - Влахински езера /9 ч и 30 мин/ - Влахински превал /10 ч/ - Хвойнатото езеро /10 ч и 45 мин/ - Бъндеришка порта - хижа "Вихрен" /12 ч и 30 мин/
 • 4. Местност Загаза - в. Бутин /Албутин/ - хижа "Яворов" - 7 ч
 • 5. гр. Кресна Невързумски циркус /8 ч/ - в. Пирин /11 ч и 30 мин/
 • 6. Местност Вървите - хижа "Синаница" /4 ч и 10 мин/ с варианти
 • 7. Местност Вървите - м. Вълчи рид /1 ч и 30 мин/ - в. Шаралия /3 ч/ Туристически маршрути в Малашевска планина
 • В Малашевска планина подходящи за туризъм са следните маршрути /след изграждане на необходимата туристическа инфраструктура/:
  • - гр. Кресна - с. Горна Брезица - природна забележителност Чинарите /8 км/
  • - гр. Кресна - защитена местност Моравска /2 км/ - Моравски дъбове в кв. Моравска /4 км/
  • - гр. Кресна - Кресненски пролом /10 км/